انواع مختلف دوربین مدار بسته گنبدی
دوربین مدار بسته گنبدی انواع بسیاری دارند که باعث شده این دسته فوقالعاده از دوربین مدار بسته امنیتی ویدئویی دیجیتال به وسیلهای همه کاره تبدیل شوند. اساساً دوربینهای امنیتی از سه دسته تشکیل میشوند: ۱. دوربین مداربسته جعبهای، که گونه اصلی دوربین مدار بسته امنیتی محسوب شده و بسیار محبوب هستند؛ ۲. دوربین دوربین مدار بسته فشنگی، که به خاطر شکل ظاهریشان این نام به آنها اطلاق میگردد، و ۳. دوربین دوربین مدار بسته گنبدی، که این دسته هم نام خود را از شکلشان میگیرند.
به طور کلی، دسته دوربین مدار بسته گنبدی، فارغ از نوع آنها، همراه با پایه نصبشان عرضه می شوند یا خود دوربین به طور مستقیم به دیوار، سقف و یا هر سطح دیگر نصب میشود.
چندین روش برای دسته بندی دوربین مدار بسته گنبدی
اساساً این نوع دستهبندیها قراردادی هستند با این حال، دوربینها ویژگیهایی دارند که باعث می شوند بتوانیم آنها در گروههای مختلف دسته بندی کنیم.
ابتدا میتوان دوربینها را به دو دسته قابل استفاده در محیطهای داخلی و خارجی تقسیم کرد. دوربینهای گنبدی داخل سالنی به نحوی ساخته می شوند که امکان قرار دادن آنها به طور طولانی مدت در مکانهای با شرایط هوایی خشن خارج از ساختمان وجود نداشته و تحمل شرایط گفته شده در ساختار آنها وجود ندارد. دوربینهای گنبدی مناسب فضای باز از سوی دیگر، چنان طراحی شدهاند که نسبت به شرایط آب و هوایی و در برابر دیگر عناصر طبیعی مانند گرد و غبار مقاومت کرده و اغلب دارای رتبه IP هستند.
رتبه یا کد IP مبتنی بر استاندارد بین المللی شماره ۶۰۵۲۹ صادره از کمیسیون بین المللی لوازم الکترونیکی (IEC) است. بر این اساس استاندارد فوق «یک سیستم طبقه بندی تدوین می کند که میزان درجه حفاظت ارائه شده توسط یک محفظه را بیان میدارد.» IEC 60529 «یک استاندارد برای محصول نیست» و الزامی برای محفظه تعیین نمیکند و فقط «درجه حفاظت ارائه شده» توسط آن را توصیف مینماید. رتبه IP که معمولا توسط دو رقم نشان داده شده و ممکن است یک حرف اختیاری اضافی هم داشته باشد.
بنابراین رتبه IP میتوان طبقهبندی دقیقتری از درجه حفاظت ارائه شده توسط وسیله مورد نظر در برابر نفوذ ماده جامد یا مایع باشد. رتبه بندی معمولا به صورت “IP 65” یا “IP 65M” نشان داده می شود. به طور کلی، هر چه عدد رتبه IP بالاتر باشد، کلاس حفاظتی که دوربین ار عهده آن بر میآید بهتر است.
این اصطلاح می تواند در برخورد با دوربین مدار بسته امنیتی گیج کننده باشد زیرا برخی از دوربینهای امنیتی دیجیتال مبتنی بر IP شبکه هستند و عبارت IP به این دلیل در نام آن ها به کار برده میشود و این مسئله هیچ ربطی به رتبه IP آنها ندارد. یک دوربین شبکه IP برای بهره مندی از وضوح و تمایز، دوربینی است که میتواند برای انتقال سیگنالهای ویدئویی خود بر روی شبکه یا اینترنت از پروتکل اینترنتی استفاده کند.
این ما را به نوع دیگری از دوربین گنبدیهای یعنی دوربینهای IP (پروتکل اینترنت) میرساند. این دوربینها لزوماً به یک DVR متصل نمیشوند بلکه معمولاً به طور مستقیم به اینترنت وصل هستند و از آن به عنوان یک شبکه استفاده میکنند. هنگامی که به دوربینهای گنبدی IP به اینترنت متصل باشند، تصاویر آن را از هر نقطهای از جهان که یک اتصال پهنای باند اینترنت وجود داشته باشد میتواند تحت نظارت قرار داد و این شامل گوشیهای هوشمند نسل سوم و چهارم هم میشود.
در مقابل، دوربینهای غیر IP معمولی از طریق یک کابل اتصال مانند کابل انتقال کواکسیال RG59 به ضبط ویدئویی دیجیتال یا DVR متصل میشوند. این دوربینها مستقیماً به اینترنت وصل نمیشوند اگر چه DVRهای آنها میتوانند به اینترنت وصل شوند.
نوع دیگری از دوربینهای گنبدی شامل دوربینهای گنبدی (IR) مادون قرمز است. این دوربین به طور معمول آرایهای از اشعه مادون قرمز IR و یا LEDهایی دارند که به آنها امکان می دهد در تاریکی کامل «ببینند». LEDها معمولاً به منزله سیلابی از نور برای سنسور داخل دوربین عمل میکنند با این حال، چشم انسان قادر به تشخیص آنها نیست؛ امواج «نور» مادون قرمز به طور کامل برای ما نامرئی هستند.
در ادامه معرفی انواع دوربینهای گنبدی، نوع دیگری از این دوربین وجود دارد که با عنوان Pan-Tilt-Zoom و یا دوربینهای PTZ شناخته می شوند. این دوربین می تواند حرکت چپ یا راست، بالا یا پایین، و بزرگنمایی یا کوچکنمایی داشته باشند. یک دوربین PTZ اغلب میتواند کار دو، سه یا بیشتر از سه دوربین ثابت را انجام دهد. این دوربینها اغلب دارای ویژگی به نام ردیابی خودکار شیء هستند. آنها می توانند حرکت را تشخیص داده و به محض شناسایی، بر روی جسم مورد نظر زوم کرده و آن را دنبال کنند. مثال خوب از این دوربینها دوربین PTZ با امکان ردیابی شیء است که در پارکینگ نصب میشوند. این دوربینها میتواند افراد یا اتومبیلها را به محض ورود یا در آستانه ترک محوطه پارکینگ شناسایی کرده و روی چهره یا پلاک آنها زون کنند.
در نهایت، یک دسته بندی دیکر برای طبقه بندی انواع دوربینهای گنبدی وجود دارد. این دوربینها دوربینهای امنیتی گنبدی ضد تخریب هستند. از آنجا که بسیاری از موقعیتهایی که تخریب در آن اتفاق میافتد نیاز به دوربینهایی دارد که باید در فاصلهای نزدیک از هدف نصب شوند، احتمال ایجاد خسارت به دوربین یا سوء استفاده از آن همواره وجود دارد. این دوربینها معمولاً بدنهای سخت و پنجرههای Lexan دارند که باعث می شود در برابر تخریب از خود مقاومت نشان دهند.